Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

HATÁRTALANUL! program keretében a Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.  258. 000 forinttal támogatta.

            Intézményünk 7. osztályos tanulói (Csonkahegyhátról 10, a Becsvölgyei Telephelyiskolából 9 tanuló osztályfőnökeikkel) 2013. március 13-15-ig Szlovéniába kirándultak.

            Első napunkat Lendván és környékén töltöttük. A vár és uraik története után a város nevezetességeivel ismerkedtünk. A Szent István-szobornál elénekeltük a Himnuszt. A Bánffy Központban találkoztunk az ott dolgozókkal, akik lelkesen meséltek a magyar kulturális eseményekről, rendezvényekről. Majd Bántornyán megcsodáltuk az Árpád-kori templom falfestményeit. A dobronaki Orchidea park gyönyörű trópusi kertjében is sétálhattunk.

            Második napunkon a göntérházi Kétnyelvű Általános Iskolában megismerkedtünk az oktatással, az iskola pedagógusaival és elsősorban a hetedik osztályos diákokkal. Az igazgatónő, Sebjanics Valéria kedvesen fogadott bennünket, bemutatta a szlovén-magyar oktatás lényegét.  Majd a csáktornyai Zrínyi várhoz utaztunk, Zrínyi Miklós emlékművét is megkoszorúztuk.

            Március 15-én ünnepi hangulatunkhoz hozzájárultak kabátjainkra kitűzött kokárdáink is. Délelőttünket a Makovecz Imre által épített színházban töltöttük. Részt vettünk a műsor próbáján is. Megkoszorúztuk a Kossuth és Széchenyi emléktáblákat. Délután Dobronakon kézműves foglalkozáson vettünk részt: csuhé figurákat is készíthettünk. Ezen a napon még büszkébben voltunk magyarságunkra, amelyhez hozzájárultak a most megismert szlovéniai magyar közösség tagjai is.

            Idegenvezetőnk, Patyi Zoltán a Lendvai Magyar Kulturális Intézet munkatársa 3 napon át élményt nyújtó idegenvezetésével, emberségével hathatós segítséget nyújtott kirándulásunk sikeres megvalósulásához.

            A kirándulás, az előkészítő foglalkozások, a csapatok munkálkodása, a folyamatosan készített projektnaplók, PowerPoint bemutatók, az utazást követő értékelő és bemutató rengeteg, és felejthetetlen élményt adtak. A közel 3 hónapos tevékenykedésük csúcspontja a TÉMANAP lesz, amelyen iskolánk minden tanulója ízelítőt kap élményeinkből.

                                   Összeállította a tanulók írásai alapján: Berke Andrea projektvezető